Generating File...

Close

Action

Close
Kullervo: näytelmäteksti about Esipuhe Näytelmätekstin toimitusperiaatteet Kommentaariviitteiden toimitusperiaatteet Kullervon tausta ja vastaanotto (Jyrki Nummi) Kullervon julkaisuhistoria (Sakari Katajamäki) Kullervo - viisinäytöksinen tragedia (Jyrki Nummi) Kansanrunon, Kalevalan ja Kiven Kullervot (Satu Apo) Kiven Kullervo teatterissa ja oopperassa (Pentti Paavolainen) Käyttöohje Appendices Näytelmän tekstiin tehdyt muutokset Kullervon käsikirjoituskatkelma Kantaesityksen pääkirjan ja ensipainoksen erot Kullervon laitokset ja käännökset Lähteet Authors Feedback

Kullervo – kriittinen editio

Aleksis Kiven Kullervo on ensimmäinen näyttämökelpoinen suomenkielinen tragedia ja kirjoittajansa esikoisteos. Se ilmestyi vuonna 1864 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Näytelmistö-sarjassa, samoissa kansissa tunnettujen ulkomaisten näytelmien kanssa. Sittemmin sitä on julkaistu osana kokoomateoksia tai sellaisista otetuissa eripainoksissa. Nyt julkaistavan digitaalisen edition perustana oleva Kullervon kriittinen editio (2014) on näytelmän ensimmäinen itsenäiseksi kirjaksi toimitettu teos ja teosta käsittelevä laaja tutkimus.

Kriittisen edition artikkelit, kommentaarit ja liitteet antavat uutta tietoa näytelmän julkaisu- ja teatterihistoriasta sekä suhteista eurooppalaiseen tragediaperinteeseen ja Elias Lönnrotin kalevalaiseen Kullervo-taruun. Editioon sisältyy myös näytelmän ainoa säilynyt käsikirjoituskatkelma sekä katsaus teoksen ensimmäiseen näyttämösovitukseen vuodelta 1885.

Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot

SKS julkaisee suomalaisen kirjallisuuden kriittisiä editioita toisiaan täydentävinä painettuina kirjoina ja digitaalisina editioina. Edith-editiot perustuvat käsikirjoitusten, ensipainosten ja muun alkuperäisaineiston tutkimukseen. Ne avaavat kirjallista kulttuuria tutkijoille, opettajille ja kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille.


Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1477
ISSN 2670-2401 (verkkoaineisto)

Digitaalinen editio pohjautuu painettuun teokseen: Aleksis Kivi, Kullervo. Näytelmä viidessä näytöksessä. Kriittinen editio. Toim. Jyrki Nummi (päätoimittaja), Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma ja Juhani Niemi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1397. Helsinki: SKS 2014.

Edith - suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot Kiven kriittiset editiot verkossa Saavutettavuus