Eliel Aspelin-Haapkylä

Päiväkirjat

Selaa aineistoa Esittely Eliel Aspelin-Haapkylä: kulttuurifennomaanin arkkityyppi Aspelin-Haapkylän päiväkirjat ja tekoäly Ohjeet Palaute

Käyttöohje

Lisenssitiedot, viittausohjeet, käyttöliittymän käyttö, hakuohjeet.

Lisenssi ja viittaaminen julkaisuun.

Verkkojulkaisun XML/TEI-muotoinen data on ladattavissa ja muokattavissa avoimella lisenssillä Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0). Kuvien lisenssi on Nimeä + EiKaupallinen + EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen (CC BY-NC-ND 4.0).

Tiettyyn päiväkirjaan verkkojulkaisussa viitataan seuraavasti:

Päiväkirja 8.5.1905, https://editiot.finlit.fi/exist/apps/paivakirjat/niteet/Aspelin_Haapkyla_Eliel_Paivakirja_07.xml. Eliel Aspelin-Haapkylän päiväkirjat -verkkojulkaisu. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2023 (viitattu 1.10.2023). Saatavissa: https://editiot.finlit.fi/exist/apps/paivakirjat.

Esittelytekstiin viitataan seuraavasti:

Niku, Maria 2023: 2. Eliel Aspelin-Haapkylä: kulttuurifennomaanin arkkityyppi. https://editiot.finlit.fi/exist/apps/paivakirjat/Aspelin_Haapkyla_bio.xml. Eliel Aspelin-Haapkylän päiväkirjat -verkkojulkaisu. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2023 (viitattu 1.10.2023). Saatavissa: https://editiot.finlit.fi/exist/apps/paivakirjat.

Selaintuki

Verkkojulkaisu toimii parhaiten Chrome-, Firefox- ja Safari-selaimilla sekä uudemmalla, Chromium-pohjaisella Microsoft Edge -selaimella. Internet Explorer -selaimen käyttöä ei suositella. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi on hyvä varmistaa, että käytössä on selaimen uusin versio.

Aineistot verkkojulkaisussa

Päiväkirjat on listattu luettelosivulla aikajärjestyksessä. Niitä voi halutessaan suodattaa otsikon (yläreunan suodata-kenttä) tai kielen perusteella (vasen) laita. Kaikkien päiväkirjojen XML-muotoisen datan saa ladattua omaan käyttöön ylälaidan Data (XML) -painikkeella.

Päiväkirjakohtaisessa näkymässä on vasemmalla päiväkirjan faksimilekuvat ja oikealla konetuotettu transkriptio. Kuvia voi suurentaa ja pienentää, avata koko näytön näkymään sekä kiertää kuvaikkunan vasemman ylälaidan painikkeita. Konetranskription voi halutessaan piilottaa sen päällä olevalla painikkeella.

Kuvissa ja konetranskriptioissa voi siirtyä sivulta toiselle tekstin päällä näkyvillä nuolipainikkeilla tai näppäimistön nuolinäppäimillä. Transkription tekstiä saa vieritettyä alaspäin hiiren pyörällä tai klikkaamalla tekstiä ja käyttämällä nuolinäppäintä.

Hakuohjeet

Verkkojulkaisussa julkaistavat transkriptiot ovat kahta poikkeusta lukuunottamatta tuotettu koneellisesti. Konetranskriptiot sisältävät virheitä. Tämän vuoksi on suositeltava käyttää hakuja tehdessä perushaun (esimerkiksi teatteri) lisäksi myös sumeita hakuja (hakutermin loppuun tildemerkki eli ~, esimerkiksi teatteri~). Sumea haku palauttaa tulokset, jotka eroavat haetusta korkeintaan kahdella merkillä. Siten se löytää virheitä sisältäviä tuloksia (esim. Sibelius - Sopelius tai Sirelius) sekä myös sanojen vaihtelevia kirjoitusmuotoja (esim. Berliini - Berlini). Toinen suositeltava hakutapa on katkaisuhaku, jossa hakutermin loppuun (alkuun, keskelle) laitetaan asteriski (*). Esimerkiksi teatteri* palauttaa sanalla "teatteri" alkavia tuloksia. Sumean haun tilde-merkkiä ja katkaisuhaun asteriskia ei voi liittää samaan hakutermiin, mutta niitä voi käyttää samanaikaisesti yhdistelmähauilla (AND, OR). Esimerkiksi: teatteri~ OR teatteri*. AND-haku palauttaa tulokset, jotka täyttävät molemmat ehdot, OR-haku tulokset, joissa jompi kumpi ehto täyttyy. Erisnimiä hakiessa ei yleensä tarvitse hakea erikseen suomen taivutusmuotoja. Esimerkiksi hakutermi Sibelius~ palauttaa myös taivutettuja muotoja, koska haku analysoi haetut termit ilman taivutuspäätteitä ja palauttaa tulokset joissa perusmuoto täyttää ehdot.

Kaikkia aineistoja voi hakea yläpalkin hakukentällä. Käytössä on reaaliaikainen haku: kun merkkijonoa kirjoittaa kenttään, haku pyrkii näyttämään pudotusvalikossa siihen mennessä kirjoitetulla merkkijonolla alkavat vaihtoehdot, joita aineistosta löytyy.

Hakutuloslistaus näyttää kussakin tuloksessa hakutermit korostettuna sekä kontekstiksi tietyn määrän merkkejä sen molemmin puolin. Uuden haun voi syöttää joko yläpalkin tai oikealla näkyvään hakukenttään. Klikkaamalla korostettua hakutermiä pääsee tarkastelemaan halutuloksia tekstissä (keltainen taustaväri).

Hakutulokset saa tarvittaessa listattua yhdellä sivulla "Näytä kaikki"-painikkeella (HUOM: toiminto on hidas). Sivutettuun listauksen voi palauta "Näytä sivuittain"-painikkeella.

Transkribus eXist-db TEI Publisher Saavutettavuus

Error

Close