Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee seuran pitkäaikaisen esimiehen, estetiikan ja nykyiskansain kirjallisuuden professorin Eliel Aspelin-Haapkylän (1847−1917) päiväkirjat ensimmäistä kertaa koko laajuudessaan faksimileina ja konetranskriptioina: vuosien 1868−1905 päiväkirjamerkinnät ja matkapäiväkirjat sekä viisi laajaa päiväkirjaa vuosilta 1905−1917. Päiväkirjat kertovat Aspelin-Haapkylän toiminnasta ja yhteistyöstä muiden vaikuttajien kanssa monilla kulttuurin ja yhteiskunnan aloilla ja kansallisissa hankkeissa. Ne ovat myös ajankuvaa vuosisadan vaihteen myllerryksistä: vuoden 1905 suurlakosta, eduskunnan perustamisesta, yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden voimaantulosta, toisesta venäläistämiskaudesta sekä poliittisista kiistoista suhtautumisessa venäläistämistoimiin.
SKS kehittää autonomian ajan suomenkielisten käsinkirjoitettujen aineistojen automaattista tunnistusta tekoälyn avulla. Yhteistyössä Kansallisarkiston kanssa luodaan korkeatasoisia tekoälymalleja, joita voi käyttää monenlaisten käsinkirjoitettujen suomenkielisten aineistojen tulkitsemisessa. Niiden avulla on mahdollista tuoda laajoja historiallisia tekstiaineistoja hakukoneen haettaviksi.
Konetranskriptiot sisältävät väistämättä virheitä, eikä virheettömyys ollut edes tavoitteena. Sen sijaan pyrkimyksenä on tuottaa riittävän hyviä transkriptioita, jotta niihin tehtävien hakujen avulla voi löytää aiheita ja teemoja alkuperäisaineistosta. Mikäli haku ei tunnu löytävän mitään tai tuntuu palauttavan liian vähän tuloksia, kannattaa kokeilla sumeaa hakua (hakutermin perään tilde-merkki ~).
Päiväkirjoja pääsee selaamaan ja hakekemaan yläpalkin valikosta (kuvake: