Leo ja Liina – kriittinen editio
Aleksis Kiven (1834–1872) nuoruusvuosina 1800-luvun puolivälissä Suomessa heräsi kiinnostus pienoisnäytelmiin. Tämä synnytti kotimaisten lyhyiden näytelmien aallon, joka on kirjallisuus- ja teatterihistoriallisesta merkityksestään huolimatta saanut vain vähän huomiota. 1860-luvun puolivälissä Kivikin kirjoitti useita pienoisnäytelmiä, joilla hän tavoitteli pääsyä ammattiteatteriin tai säätyläisten seuranäytäntöihin. Yksinäytöksinen Leo ja Liina jäi kuitenkin kirjailijan elinaikana esittämättä ja julkaisematta. Teos ilmestyi A. Kiven valituissa teoksissa (1878) ja sai kantaesityksensä vuonna 1885.
Kriittinen editio valaisee näytelmän teatterihistoriallista taustaa, draamallisia piirteitä ja julkaisuhistoriaa sekä käsittelee Kiven pienoiskomedioiden – Kihlauksen, Leon ja Liinan ja Selman juonten – vaiheita suomalaisilla näyttämöillä ja valkokankaalla. Lisäksi editiossa analysoidaan Kiven tapaa kirjoittaa herrasväen puhetta ja niin sanottua kyökkisuomea sekä kartoitetaan hänen näytelmiensä suhteita eurooppalaiseen draamaperinteeseen.
Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot
SKS julkaisee suomalaisen kirjallisuuden kriittisiä editioita toisiaan täydentävinä painettuina kirjoina ja digitaalisina editioina. Edith-editiot perustuvat käsikirjoitusten, ensipainosten ja muun alkuperäisaineiston tutkimukseen. Ne avaavat kirjallista kulttuuria tutkijoille, opettajille ja kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1484
ISSN 2670-2401 (verkkoaineisto)
Digitaalinen editio pohjautuu painettuun teokseen: Aleksis Kivi, Kihlaus. Leo ja Liina. Selman juonet. Kriittinen editio. Toim. Pentti Paavolainen (päätoimittaja), Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma, Juhani Niemi ja Jyrki Nummi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 1416. Helsinki: SKS 2015.